7 kvalitných čajov, ktoré by mal vyskúšať každý fajnšmeker

Prinášame vám výber 7 prémiových čajov z celého sveta, ktoré by mal vyskúšať každý milovník čaju.

Aj v našich končinách je čaj veľmi obľúbeným nápojom, ktorý zahreje, pomôže pri zdravotných ťažkostiach, poteší telo i dušu.

A keďže sa vonku ochladilo a čajová sezóna je oficiálne tu, dnes tu pre vás máme malú ochutnávku Manu tea čajov z celého sveta.

Najlepšie čaje porovnanie

Hodnotenie prémiových sypaných čajov Manu tea

Pokiaľ patríte k milovníkom čaju, iste dobre viete, že nie je čaj ako čaj. Nejde pritom len o konkrétny druh či zloženie čaju, ale aj o spôsob výroby a v neposlednom rade i o celkovú kvalitu.

Niektoré čaje, ktoré na trhu dostanete totiž majú od kvalitného čaju poriadne ďaleko a po rozrobení sú v podstate iba zafarbenou vodou.

Ak si chcete dožičiť kvalitný čaj, mali by ste staviť v prvom rade na čerstvosť použitých ingrediencií, no zabúdať netreba ani na ich pôvod a čistotu.

Uprednostňuje čaje s čistým, prírodným zložením a s prírodnými arómami, bez pridaných látok, ktoré nemajú v dobrom čaji čo hľadať.

Presne toto všetko môžete čakať od Manu tea čajov. Ide o prémiové zmesi sypaných čajov, navrhnutých podľa vlastných receptúr, obsahujúcich iba prírodné látky a zložky od overených a certifikovaných dodávateľov. Veľký dôraz sa kladie aj na ich absolútnu čerstvosť.

Samozrejmosťou je aj kvalitné balenie – pevné alumíniové obaly s znovuuzatvárateľným zipsom, ktoré pomáhajú zachovať kvalitu, chuť, vôňu i všetky dôležité vlastnosti čaju.

Praktické balenie čajov ManuTea
Skvelé balenie čajov Manu Tea.
1 – uzatvárateľný obal, 2 – názov čaju, 3 – popis čaju, 4 – chuť čaju, 5 – zloženie čaju, 6 – informácie o balení a trvanlivosti čaju, 7 – návod na prípravu čaju

Najlepšie čaje – chuť, zloženie a príprava

1. Zelený čaj YIN XIANG

Zelený čaj Manu Tea

Čaj YIN XIANG pochádzajúci z provincie Guangxi ležiacej na juhu Číny je určený pre všetkých milovníkov zelného čaju.

Vyniká šetrným spôsobom spracovania, počas ktorého miestni ľudia zbierajú lístky čajovníka, pričom dôsledne dbajú na vysoký podiel striebristých púčikov na listoch. Pretože práve tie dodávajú čaju nezameniteľnú jemnosť.

Lístky sa po zbere nechávajú zvädnúť, následne sa naparia a ručne zvinú. Čaj je v tejto chvíli pripravený na zabalenie.

Vďaka svojim bohatým účinkom je tento čaj vhodný pre ľudí trpiacich artritídou či zvýšenou hladinou cukru v krvi. Môže pôsobiť aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Obsahuje tiež množstvo polyfenolov, teda látok s protizápalovými a protirakovinovými účinkami.

Zelený čaj je vhodný aj na nakopnutie, zlepšenie pamäti a koncentrácie. O zelenom čaji sa inak veľmi často hovorí aj ako o najzdravšom nápoji na svete.

Chuť a vôňa

A ako zelený čaj YIN XIANG chutí? Chuť je skutočne výrazná, plná, s jemným dotykom broskýň a zaručene dostane každého milovníka zeleného čaju.

Vôňa je príjemne nasladlá.

Príprava čaju

Jednu čajovú lyžičku použite na 1,5 až 2 dl vody. Čajovú zmes zalievajte vodou s teplotou pohybujúcou sa okolo 70 až 80 °C. V prikrytej šálke nechajte lúhovať po dobu dvoch až troch minút a potom preceďte.

2. Ovocný čaj a Ibištekom – DRAČIE OSVIEŽENIE

Ovocný čaj dračie osvieženie

Ovocný čaj DRAČIE OSVIEŽENIE je unikátnou zmesou ovocných darov z prírody.

V jeho zložení nájdete kúsky mrkvy, hrozienka, popcorn, kúsky jablka, kvet ibišteka, červenú repu, červené ríbezle, černice a prírodnú arómu.

Všetko ovocie je narezané na kúsky a upravené lyofilizáciou, teda vákuovým vymrazovaním, ktoré predstavuje jednu z najšetrnejších metód konzervácie. Výsledkom tohto procesu sú kúsky ovocia vo svojej takmer nezmenenej podobe.

Navyše, každý druh ovocia má čo ponúknuť aj svojimi účinkami. Napríklad také jablko. Priaznivo vplýva na kardiovaskulárny systém, podporuje imunitu i trávenie, reguluje hladinu cukru v krvi a siahnuť po ňom môžu aj osoby s anémiou.

Ostružina je zas bohatá na zdraviu prospešné antioxidanty. Obsiahnuté hrozienka posilňujú zrak a znižujú vysoký krvný tlak.

Krvný tlak reguluje i červená repa, ktorá taktiež prispieva k lepšiemu tráveniu a zvyšuje vitalitu.

Chuť a vôňa

Svieža, ovocná chuť, ale i vôňa tohto čaju ulahodia chuťovým pohárikom malých i veľkých. Čaj totiž možno podávať i deťom už od jedného roka.

Z obsiahnutého ovocia najviac dominuje chuť ostružiny.

Príprava čaju

Jednu čajovú lyžičku zmesi zalejte 2 až 2,5 dl vriacej vody a nechajte lúhovať 8 až 10 minút. Potom preceďte a vychutnávajte.

3. Ovocný čaj – ZMES S GOJI, ARÓNIOU A ZÁZVOROM

Ovocný čaj s goji

Ak ste milovníkom ovocných čajov a radi skúšate všakovaké, i menej tradičné kombinácie, s ovocnou zmesou s goji, aróniou a zázvorom si prídete na svoje.

Podstatnú časť tejto čajovej zmesi tvorí práve zázvor, ktorý je pre svoje liečivé schopnosti a účinky využívaný v ľudovom liečiteľstve už stovky rokov. Využívaný je však hojne aj v kuchyni, pri príprave jedál a nápojov.

Je bohatý na množstvo zdraviu prospešných látok, ako napríklad horčík, draslík, fosfor či vitamíny zo skupiny B a vitamín C, má vynikajúce protizápalové vlastnosti, upravuje trávenie, reguluje cholesterol, podporuje pamäť.

Pre Goji je zas charakteristický vysoký obsah vitamínov B, E, C i antioxidantov. Dodáva energiu, podporuje imunitu a podieľa sa aj na detoxikácii organizmu.

Podstatnú časť tejto čajovej zmesi tvorí i arónia, ktorá posilňuje cievy, zlepšuje krvný obeh, posilňuje trávenie.

V čaji sa ďalej nachádzajú listy mäty, kvety slezu, kúsky jablka, okvetné lístky ruže a železník.

Chuť a vôňa

Chuť čaju je intenzívna, korenistá, typická pre zázvor a zároveň svieža a jemne mentolová. Rovnako tak aj vôňa pripraveného čaju.

Príprava čaju

Na prípravu čaju potrebujete 1,5 až 2 dl vriacej vody, ktorou zalejete jednu čajovú lyžičku sypanej zmesi. Nechajte lúhovať aspoň 8 až 10 minút a potom pripravený nápoj preceďte.

Nezabudnite na to, že čaj by ste mali lúhovať v zakrytej šálke.

4. Čaj ROOIBOS

Čaj Rooibos

Čaj s názvom ROOIBOS možno patrí k menej známym nápojom, no rozhodne stojí za vyskúšanie.

Získava sa z kríkov čajovníkovca kapského, rastúceho v blízkosti Kapského mesta. Nezbierajú sa iba jeho lístky, tak ako pri iných čajoch, ale celé vetvičky, ktoré sa nechávajú kvasiť v kopách. Po kvasení sa rozprestrú na slnko a nechajú usušiť.

V čaji sa nachádza iba čistý 100% rooibos, nič viac, nič menej.

Medzi účinky rooibosu patrí podpora trávenia, znižovanie cholesterolu, ale i vysokého krvného tlaku. Vyhľadávaný je aj pre svoju schopnosť ničiť voľné radikály, ale aj pre priaznivý vplyv na myseľ a energiu.

Neobsahuje žiaden kofeín, preto je vhodný aj pre tehotné a dojčiace ženy a dokonca i pre deti a kojencov.

Chuť a vôňa

Za zmienku rozhodne stojí aj príjemná chuť čaju, ktorá nie je ani intenzívna, ale ani slabá. Čaj je mierne sladký a má medovú príchuť, ktorá ulahodí aj tým najmenším. Ozvláštniť ho možno pridaním citrónu.

Príprava čaju

Príprava tohto sypaného čaju je jednoduchá a rýchla. Nechajte zovrieť 1,5 až 2 dl vody na teplotu 100 °C a zalejte jednu čajovú lyžičku zmesi.

Lúhovanie by malo prebiehať približne 8 minút.

Čaj si možno vychutnať horúci, teplý, ale tiež aj ako studený.

5. Čierny čaj MASALA CHAI

Čierny čaj

Indický čierny čaj MASALA CHAI je priam stvorený na chladnejšie obdobie na zahriatie tela i duše.

Tento pôvodom indický čaj sa vyrába dôsledným spracovaním listov čajovníka čínskeho. Spracovanie je maximálne šetrné, listy sa nedrvia, ale sú nechávané „napospas“ prirodzenému chemickému procesu oxidácie enzýmov. To má priaznivý vplyv jednak na ich farbu, ale i chuť.

Listy sa neskôr sušia, triedia a balia.

Zmes obsahuje už spomínaný čierny čaj, ďalej citrónovú trávu, zázvor, klinček, badián, muškátový oriešok, kardamonový prášok, jadrá ružového korenia, škoricu a cassie.

Vďaka svojmu bohatému zloženiu čaj priaznivo vplýva na podporu imunitného systému, pôsobí ako prevencia proti vírusom a baktériám a dokáže tiež vynikajúco zahriať.

Čaj je vhodný pre dospelých a deti od 12 rokov.

Chuť a vôňa

Chuť pripraveného čaju je silná, s miernou trpkosťou a bohatou korenistou arómou.

Príprava čaju

Aj táto čajová zmes sa zalieva vriacou vodou. Na 1,5 až 2 dl vody pripadá jedna čajová lyžička zmesi sypaného čaju. Čaj sa necháva lúhovať približne 3 až 5 minút.

6. Zelený čaj ROOIBOS RAKYTNÍK – GUAVA

Čaj s rakytníkom

Ak je zelený čaj vašim najobľúbenejším, potom odporúčame vyskúšať i prémiovú zmes Manu Tea ROOIBOS RAKYTNÍK – GUAVA.

Táto zmes, pôvodom z krajín EÚ, ponúka zaujímavú kombináciu zeleného rooibos, kandizovaného ananásu, guave, kúskov mrkvy, bobúľ rakytníka, kvetov slnečnice i kvetov nechtíka, čiernej jarabiny a prírodnej arómy.

Ide teda o naozaj vydarenú zmes ovocia, bylín a korenia, bez obsahu ťažkých kovov či iných škodlivých látok.

A na čo je tento čajový skvost dobrý?

Dopriať si ho môžete vždy, keď sa cítite v strese a pod tlakom alebo vás trápi nespavosť. Pitie čaju je prospešné aj pri vyššom krvnom tlaku či pri zvýšenej hladine cholesterolu.

Čaj môžete podávať i deťom a to už od dovŕšeného jedného roku.

Chuť a vôňa

Chuť čaju je intenzívna, ale nie trpká, práve naopak. Je mierne sladká a osviežujúca zároveň. Pripravený nápoj preto môžete tiež nechať vychladnúť, pridať pár kociek ľadu a vychutnať si ako ľadový čaj.

Príprava čaju

Ani s prípravou tohto sypaného čaju sa veľa nenatrápite. Jednu čajovú lyžičku zmesi zalejte vodou s teplotou 90 °C a nechajte lúhovať v prikrytej šálke 5 až 8 minút.

Pokiaľ sa zmes chystáte pripraviť v kanvici, použite ešte jednu čajovú lyžičku navyše.

Nakoniec nezabudnite precediť.

7. Ajurvédsky čaj TULSI SO ZÁZVOROM

Čaj ajurvédska zmes

Posledným čajom, ktorý sme mali možnosť vyskúšať je ajurvédsky čaj TULSI SO ZÁZVOROM. Čo tento čaj ponúka a pre koho je určený?

Čaj je zmesou liečivých byliniek a aromatických korenín, ktoré dodajú vitalitu a energiu, zlepšia psychickú pohodu a podporia tiež zdravé a bezproblémové trávenie, ale i imunitný systém.

V zložení tejto sypanej čajovej zmesi sa nachádza zelený rooibos, pomarančová kôra, kúsky jablka a kúsky zázvoru, škorica, ružové korenie, kardamon, prírodná aróma a bylina s názvom Tulsi.

Práve tá podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu, pomáha tíšiť symptómy chrípky či prechladnutia a vďaka svojim upokojujúcim účinkom je tiež balzamom na nervy.

Na imunitný systém priaznivo vplýva i zázvor a pomarančová kôra.

Zelený rooibos zas prispieva k znižovaniu vysokého krvného tlaku i cholesterolu, ničí škodlivé voľné radikály, upokojuje a pomáha lepšie zvládať stres.

Čaj je možné podávať aj deťom, už od šiestich rokov.

Chuť a vôňa

Kombinácia pomaranča a zázvoru dodáva tomuto čaju sviežu chuť, ktorá prebudí všetky zmysly. Skvele ju dopĺňa i škorica s kardamonom.

Čaj si možno vychutnať ako horúci, ale po vychladení a pridaní niekoľkých kociek ľadu, pokojne aj ako ice tea.

Príprava čaju

Na prípravu čaju potrebujete 1,5 až 2 dl vriacej vody, ktorou zalejete jednu čajovú lyžičku zmesi. V zakrytej šálke nechajte lúhovať 3 až 5 minút.

Zdroje:

Redakcia Megafit

Redakcia Megafit

Baví nás byť zdraví. Snažíme sa prinášať zaujímavé a pravdivé informácie zo sveta zdravia a výživy, ktoré vám môžu pomôcť k lepšiemu životu. U nás je zdravie na prvom mieste.

Pridajte aj vy svoj názor k tomu, čo tu bolo napísané.

Pridajte komentár alebo hodnotenie

Megafit.sk
Logo