Iba približne 10% potravín, ktoré nájdete na regáloch supermarketov je naozaj dobrých a kvalitných.
Ostatných 90% tvoria spracovávané potraviny rozličnej, neraz i pochybnej kvality, plné pridaných látok, ktoré môžu nepriaznivo vplývať na naše zdravie.
Ak chcete sebe a vašim blízkym dopriať kvalitu, mali by ste sa naučiť čítať etikety, pretože na nich nájdete všetko, čo o danej potravine potrebuje vedieť.
V dnešnom článku vám prezradíme, ako na to.
Ktoré údaje musí obsahovať etiketa potravín?
Každý výrobca má povinnosť uvádzať na svojich produktoch všetky podstatné informácie.
Označovanie etikiet podlieha dvom základným záväzným dokumentom, a to Smernici Európskeho parlamentu a Rady 2011/91/EÚ a Nariadeniam európskeho parlamentu a Rady č. 1169//2011.
Cieľom jednotných informácií na etiketách je relevantné informovanie spotrebiteľa, ktorý sa na základe získaných údajov bude vedieť pri kúpe lepšie rozhodnúť.
Čo všetko sa teda musí nachádzať na etikete?
- Názov potraviny
- Zoznam jednotlivých zložiek, zloženie
- Zastúpenie jednotlivých zložiek, informácie o energetickej hodnote
- Netto množstvo potraviny
- Možné problémové zložky spôsobujúce alergie či neznášanlivosť
- Dátum spotreby alebo dátum minimálnej trvanlivosti
- Podmienky použitia, resp. podmienky skladovania
- Iné údaje, ako napríklad krajina pôvodu, meno, obchodné meno, adresa potravinárskeho podniku.
Aby ste sa v jednotlivých informáciách dokázali zorientovať, postačí vám ovládať i základné pojmy, s ktorými sa na etiketách potravín môžete stretnúť.
Poďme sa na ne pozrieť bližšie.
Ako čítať etikety potravín? Základné pojmy
Na etiketách potravín nájdete uvedených pomerne dosť informácií. Ktorým venovať pozornosť?
Radenie zložiek
Platná legislatíva Slovenskej republiky udáva povinnosť, podľa ktorej musia byť obsiahnuté zložky radené na etikete zostupne.
To znamená, že najviac zastúpená zložka musí byť na prvom mieste a zložka, ktorá sa v potravine nachádza v najmenšom množstve, zas na poslednom mieste.
Výživové hodnoty
Výživové hodnoty nájdete uvedené na každej potravine v prehľadnej tabuľke. Tá obsahuje 4 hlavné hodnoty, a to energiu, bielkoviny, sacharidy a tuky.
Stretnúť sa však môžete i s tabuľkou obsahujúcou 8 hodnôt – okrem štyroch hlavných sú na nej uvedené i nasýtené tuky, vláknina, cukor a sodík.
Čo rozhodne netreba prehliadnuť?
Údaje o energetickej hodnote potraviny
Energetická hodnota býva vyjadrená kilojaulami (kJ) a kilokalóriami (kcal). Platí, že 1 kcal = 4,184 kJ.
Najčastejšie je uvedená na 100 g potraviny, no niektorí výrobcovia uvádzajú energetickú hodnotu na jeden kus alebo jedno celé balenie.
Sacharidy, informácie o cukroch
Pri sacharidoch myslite aj na cukry, a to nielen v prípade, že si strážite svoju hmotnosť. Poznať podiel cukru je pre nás podstatné i z hľadiska glykemického indexu.
Tuky
Pri tukoch si všímajte podiel nasýtených mastných kyselín, pretože tie zvyšujú hladinu cholesterolu a vôbec, v našej strave ich prijímame omnoho viac ako je vhodné a ako by sme mali.
Dôležitý je ale i podiel transmastných kyselín, pretože tie dokážu zvyšovať hladiny cholesterolu. Nie vždy však tento údaj nájdete jasne uvedený na etikete potraviny.
Sodík a jeho množstvo
Prehliadať netreba ani sodík, a to najmä v prípade, že vás trápi vysoký tlak alebo máte ochorenie obličiek. Sodík má tiež vplyv aj na chudnutie, keďže dokáže na seba viazať vodu.
Na etikete ho nájdete buď po označením sodík alebo aj pod označením soľ. Odporúčané denné množstvo sodíka je 2,4 g.
Pokiaľ chcete zistiť, koľko soli ste skonzumovaním danej potraviny prijali, je potrebné vynásobiť hodnotu soli uvedenú na etikete číslom 2,5 – koeficientom prepočtu.
Problematické látky na etiketách potravín
Alergény
V prípade, že trpíte alergiami alebo sa vyskytujú vo vašej rodine, mali by ste si na etikete všímať i údaje o alergénoch. Tie musia byť vyznačené tučným písmom.
K najčastejším alergénom patria obilniny obsahujúce glutén, vajcia a výrobky z vajec, kôrovce a výrobky z kôrovcov, mlieko a mliečne výrobky, ryby a výrobky z rýb, arašidy a výrobky z arašidov, sójové bôby a výrobky zo sójových bôbov, orechy, zeler a výrobky zo zeleru, horčica a ďalšie.
Aditíva
Existuje veľké množstvo pridaných látok, tzv. aditív, ktoré môžete nájsť v potravinách. Najčastejšie sú do nich pridávané pre svoju schopnosť zvýšiť trvanlivosť potravín, zlepšiť chuť, vôňu či zmeniť farbu.
Kým niektoré, tie prírodné, sú pre nás bezpečné, iné aditíva, ktoré sa vyrábajú synteticky, umelo, môžu negatívne ovplyvňovať naše zdravie. Ide napríklad o benzoány či umelé sladidlo aspartam.
Je vhodné všímať si aditíva v potravinách a snažiť sa ich konzumovať v čo najmenšom množstve.
Glukózvo-fruktózový sirup
Glukózovo-fruktózový sirup je využívaný na osladenie nápojov a v podstate predstavuje lacnú náhradu reálneho cukru.
Jeho nadmerná konzumácia býva spájaná s obezitou či cukrovkou druhého typu.
Umelé trans tuky
Umelé trans tuky sa vyrábajú priemyselne z lacných rastlinných olejov.
Ich pravidelná nadmerná konzumácia môže mať za následok zvýšenie hladiny triglyceridov a lipoproteínov, znižovanie hladiny dobrého cholesterolu, zvýšenie rizika infarktu, ale i vzniku rakoviny prostaty, prsníka, cukrovky či obezity.
Na etiketách potravín ich nájdete pod označením čiastočne stužené oleje, stužené oleje a mono a di-glyceridy.
Obsiahnuté bývajú predovšetkým v cereálnych tyčinkách, v sladkom pečive, v sušienkach a pod.
Pozor na vysoko priemyselne spracované potraviny!
Odporúčania znejú jasne. Nekupujte a nekonzumujte potraviny, ktoré sú vysoko priemyselne spracované.
Ako ich spoznáte?
Charakteristický je pre ne vysoký stupeň technologického spracovania.
Zvyčajne obsahujú 5 a viac zložiek, vrátane prídavných látok (aditív). Nachádza sa v nich vysoký obsah soli, cukru, stužených olejov, glukózovo-fruktózový sirup. Výnimkou nie sú ani zahusťovadlá, stabilizátory, farbivá či emulgátory.
K vysoko priemyselne spracovaným potravinám patria čipsy, sladkosti, marmelády, instantné výrobky,…
Na záver
Aj keď údaje na etiketách potravín môžu na prvý pohľad pôsobiť trochu zmätočne, vďaka osvojeniu si základných pojmov s ich čítaním už viac nebudete mať problém.
Tak si budete môcť vybrať vždy to najlepšie pre vás i vašich najbližších.
Zdroje:
- Otázky a odpovede týkajúce sa uplatňovania nariadenia (EÚ) č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom
- Ako znížiť hladinu „zlého cholesterolu“
- Potraviny často obsahujú hotový koktail pridaných látok: Toto by ste o nich mali vedieť
- Levnější náhražka cukru může za obezitu i cukrovku, tvrdí odborníci